O izložbi2020-04-22T09:26:07+00:00

O izložbi

Projekt Znameniti Korčulani osmišljen je s ciljem popularizacije značajnih ličnosti iz korčulanske prošlosti, koje su dale svoj doprinos kulturnom i društvenom razvoju, ne samo grada i otoka Korčule, već Hrvatske, Europe i svijeta.  Sjećanje na njih i njihova djela, od izuzetne je važnosti sačuvati za buduće generacije, kako bi potakli znanstvena istraživanja i proučavanja njihova opusa, te primjereno vrednovanje u povijesnom kontekstu.

Virtualna izložba Petar Giunio, prva je u nizu u okviru ovog projekta, objavljena na portalu Virtualna Korčula, gdje su već digitalizirana i dostupna neka Giuniova djela.

U našoj zavičajnoj zbirci čuvaju se sva djela ovog Korčulanina, književnika, novinara i prirodoslovca koji je potpisao niz članaka iz područja povijesti, zemljopisa, pomorstva, ribarstva i čiji je doprinos za razvoj prirodnih znanosti vrlo značajan. Specifičnost njegova rukopisa je na prvom mjestu humor i jednostavnost, što ga čini razumljivim prosječnom i akademski obrazovanom čitatelju, pa je bio pravi izbor za virtualnu izložbu namijenjenu široj javnosti.

Dokumenti korišteni za izložbu: arhiv obitelji Giunio iz fonda Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo, građa Odjela periodike Sveučilišne knjižnice u Splitu, građa iz fonda zavičajne zbirke Korčula Gradske knjižnice Ivan Vidali.

Giuniov interes za izučavanjem prirodnih znanosti, prigodno  smo iskoristili za promociju njegova života i djela u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja , kao dio programa Noći knjige 2020.

Gradska knjižnica Ivan Vidali
Obala korčulanskih brodograditelja bb
20260 Korčula
tel. 020/711-974
fb.com/GKKorcula
@GKKorcula
gradska.knjiznica.ivan.vidali@gmail.com

Skip to content